Taniec opadających węzełków
27 września 2018, 11:21Eksperymenty i symulacje naukowców z Polski i Szwajcarii pokazują, że sposób opadania łańcuszków w lepkim płynie zależy od tego, jakiego rodzaju węzeł został na nich zapleciony. Motywacją do prezentowanych badań jest ich potencjalne znaczenie dla zrozumienia dynamiki zawęźlonych nici DNA.
Bez względu na kulturę podobnie reagujemy na zapachy
18 czerwca 2018, 14:14Mimo różnic w bogactwie słownictwa związanego z zapachami, myśliwi-zbieracze i przedstawiciele kultury zachodniej podobnie reagują na wonie: te same zapachy są dla nich przyjemne i nieprzyjemne.
Podczas grilla skóra wchłania więcej wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych niż płuca
24 maja 2018, 12:10Skóra jest ważniejszym szlakiem wychwytu rakotwórczych związków powstających podczas grillowania niż oddychanie i płuca. Autorzy artykułu z pisma Environmental Science & Technology zauważyli też, że ubranie nie chroni tak dobrze, jak mogłoby się wydawać.
TESS gotowy do startu. Będzie szukał planet podobnych do Ziemi
16 kwietnia 2018, 10:07Meteorolodzy z 45. Skrzydła Kosmicznego Amerykańskich Sił Powietrznych prognozują, że istnieje 80-procentowe prawdopodobieństwo, iż pogoda pozwoli na wystrzelenie misji TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite). Głównym zmartwieniem meteorologów jest wiatr nad Przylądkiem Canaveral
Powstał czujnik obrazu, który sam się zasila
12 kwietnia 2018, 06:23Wkrótce możemy zatęsknić do czasów, gdy naszej prywatności zagrażały coraz bardziej rozpowszechnione systemy telewizji przemysłowej. Na University of Michigan powstało urządzenie, które pozwoli na umieszczenie urządzeń rejestrujących obrazy w niemal dowolnej lokalizacji. Co gorsza, urządzenia takie mogą być praktycznie niewidoczne.
Monitorowanie składników odżywczych na bieżąco
22 marca 2018, 12:04Inżynierowie z Tutfts University opracowali miniaturowy czujnik, który można mocować na zębach. Dzięki bezprzewodowej łączności z urządzeniem mobilnym pozwala on monitorować w czasie rzeczywistym spożycie cukru, soli i alkoholu.
Filtry z zeolitu sprawiają, że wędzone produkty są zdrowsze i smaczniejsze
20 marca 2018, 11:59Wykorzystanie podczas wędzenia filtrów zeolitowych pozwala wyeliminować szkodliwe związki. Co najważniejsze, zabieg poprawia smak uzyskiwany podczas obróbki.
Elastyczne, przezroczyste soczewki do monitorowania poziomu glukozy we łzach
26 lutego 2018, 11:23Powstały soczewki kontaktowe z elastyczną, przezroczystą elektroniką, które mogą wykrywać poziom glukozy we łzach diabetyków. Na razie nie testowano ich jeszcze u ludzi.
Nikotyna w e-papierosach uszkadza DNA i może prowadzić do nowotworów
30 stycznia 2018, 13:26Zawarta w e-papierosach nikotyna uszkadza DNA w sposób, który może zwiększać ryzyko wystąpienia nowotworów, donoszą autorzy najnowszych badań przeprowadzonych na myszach. Profesor Moon-shong Tang z Wydziału Medycyny Uniwersytetu Nowojorskiego informuje, że uszkodzeniom ulega zarówno DNA jak i mechanizm odpowiedzialny za jego naprawę, co zwiększa ryzyko mutacji komórek i nowotworzenia
Diamentowe wykrywacze pola magnetycznego udoskonalą dyski twarde i zbadają ludzki mózg
26 stycznia 2018, 06:12Układy scalone składają się z coraz mniejszych elementów. Pojedyncze struktury magnetyczne w dyskach twardych mają wymiary 10x20 nanometrów. Są więc znacznie mniejsze niż np. wirus grypy, którego średnica wynosi od 80 do 120 nm. Tak małe struktury zbliżają się powoli do granic, poza którymi zaczynają obowiązywać prawa fizyki kwantowej.